Добре дошли, Гост
Username: Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: CQ 160M CW 2018

CQ 160M CW 2018 29 Ян 2018 14:47 #52

  • lz1rf
  • lz1rf's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Мнения: 30
Отмина един от най-трудните контести за годината. "Бандът на джентълмените", както го определя Стю Пери /W1BB/ отесня отново. Характерни за този контест са няколко неща:
1. На първо място - антените. Изискванията към антените за 160М банда са по-особени. Ако искате ефективност би трябвало да имате необходимото пространство - поне половин дължината на вълната в случая 80 м. Ако нямате условията въпрос е какъв компромис ще изберете. Хубаво е антените да са поне две и да са разнесени.
2. На второ място това е промишленият шум. В населените места той е твърде висок и затруднява приемането на далечните станции. Борбата с него по принцип е трудна.
3. В този контест има един принцип. Около 75% от връзките се правят през първите 8-10 часа. Темпото в началото трябва да е много високо, което означава, че сетъпът ви трябва да отговаря на определени условия. Да чувате, да ви чуват, а най-добре, ако можете и да "виждате" станциите на "банд мапа". Независимо от мощността обаче работата на "CQ" не винаги е най-ефективна. Ако сте категория "assisted" най-добре е да се усъвършенствате за работа с "банд мапа". Средната скорост при този начин на работа в първите часове може да достигне 100 - 120 QSO в час.
4. Вторият ден от контеста скоростта на работа пада значително. Ако сте "мулти оператор" станция е задължително да имате второ "мулт" място. Работата с множителите е затруднена изключително. Трябва да пробиете по някой път през 20-30 станции. Може да се наложи да смените ролята на "мулт" станцията, която да стане "рън", а "рън" станцията да поеме ролята на "мулт" тъй като по принцип е по-добре оборудвана и по-мощна.
5. Третият ден е най-трудния. Борбата вече е за всяка новопоявила се станция на банда. Трябва да сте спокоен и търпелив оператор.
Тази година LZ1KAA успяхме да мобилизираме само трима оператори за този контест. LZ3TL-Тодор, LZ1AO-Серго и моя милост LZ1RF. По време работихме почти 5 часа по-малко като направихме с 10 връзки по-малко от миналата година, но за сметка на това в повече 6 множителя и 50 хил точки.
На практика се получава, че в този контест би трябвало да се установят връзки с почти всички участници.
Към момента изпратените отчети можете да видите ТУК
Нашият скромен резултат можете да видите ТУК
Поздравяваме колегите от LZ5R и LZ9W. Борбата между двете станции беше безкомпромисна до края. Малкото с което се наложиха колегите от Пловдив явно е новата им база.
Приятното е, че се появиха малко повече български "джентълмени" от "Stew Perry" Topband Challenge.
Следващото изпитание ще бъде CQ WPX RTTY на 10 и 11 февруари. Успех на участващите.

Please Вход or Регистрация to join the conversation.

Last edit: от lz1rf.
  • Страница:
  • 1
Time to create page: 0.113 seconds

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

- Нали каза, че си ми вярна? - Не ме разбра. Казах, че съм от В-А-Р-Н-А!

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.