ДО

УС на БФРЛ /с изтекъл мандат/

Уважаеми колеги,

С това второ открито писмо отново се обръщаме към УС на БФРЛ и неговия Председател. /с изтекли мандати/  Първото писмо можете да намерите ТУК.

С това открито писмо имаме желание, както на Вас, така и на всички колеги-радиолюбители  да припомним още веднъж точната си позиция и евентуалните ни  бъдещи действия.

Преди всичко, отбелязваме факта, че съдът постанови „ ..избор на нов председател, управителен и контролен съвет следва да бъдат отменени като взети в противоречие с устава- чл.14, ал.3. „., . Всъщност този факт с нарушението на устава на организацията е потвърден и от вас самите, както в свидетелските показания по делото, така и писмено в протокола от ОС. Съмняваме се, че при тази ситуация ще предприемете действия да обжалвате решението. Но ако все пак се решите на тази стъпка не ни обвинявайте отново, че БФРЛ заради нас е загубила отново финансови средства. Да, нашите адвокати не са евтини и се надяваме, че следващите разходи ще ги заплати този, който е взел решението за обжалване, а не както сега да се плати от даренията на радиолюбителите за пропуските, които сте направили всички вие като УС.

И така нека припомним, мандатът на УС на БФРЛ изтече на 23.01.2017 год. Съдът обяви за нелегитимен избора на ОС от 10.12.2016 г. Факт е, че в момента БФРЛ няма легитимно ръководство.

Предстои ново ОС на организацията, нека подчертаем това събрание трябва да бъде според изискванията на промените в ЗЮЛНЦ, влизащи в сила от 01.01.2018 година. Промените в него са доста и то значителни, така че към новото събрание трябва да се подходи особено внимателно и то трябва да бъде добре подготвено. В противен случай отново може да се стигне до обжалване на решенията му. Най-добре би било нещата предварително да се подготвят с консенсус.

Бихме искали да се обърнем отново към УС на БФРЛ и да ви приканим да проявите воля и разбиране по отношение бъдещето на организацията на българските радиолюбители. Организация, която не започва с никой от нас и на която корените се простират в далечната 1926 година.

Случващото се и резултата от делото, което LZ1KAA заведе срещу БФРЛ, ясно показаха правилността на нашата позиция. Ние бяхме принудени да постъпим по този начин, предвид упоритостта на „ръководството” на федерацията да не се вслушва в нашия глас и направените от нас предложения.

Категорично заявяваме за пореден път, че ние не целим нищо друго освен ПРОМЯНА НА УСТАВА И ЛЕГИТИМИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЦЕНЗИРАНИ РАДИОЛЮБИТЕЛИ, КАТО ДИРЕКТНИ ЧЛЕНОВЕ НА БФРЛ, КОЕТО ЖЕЛАНИЕ МНОГОКРАТНО БЕ ПОТВЪРЖДАВАНО И ОТ САМИТЕ РАДИОЛЮБИТЕЛИ.

За наше най-голямо учудване и разочарование „ръководството” на организацията продължава да не се съобразява с мнението на мнозинството и налага форма на управление, която да му гарантира фактическото узурпиране на властта в организацията и налагането на негов собствен дневен ред в дейността и. С това сме категорично несъгласни.

Ако в членовета на УС на БФРЛ е останало поне малко достойнство и мисъл за това, че всички ние сме се изграждали и като специалисти и като личности, и като граждани под влиянието и на радиолюбителския колектив и на тази радиолюбителска организация с над 90 гонини история, нека обсъдят още веднъж внимателно и сериозно ситуацията и вземат най-правилното решение за българското радиолюбителско движение, което да отговаря на интересите на всички радиолюбители..

Предлагаме:

  1. Да се направи открито допитване до българските радиолюбители каква форма на организация на БФРЛ желаят – членска маса да бъдат физически лица, лицензирани радиолюбители или спортни клубове.
  2. Ако допитването покаже, че общото желание е членската маса да бъдат физически лица, радиолюбителите от цялата страна да предложат 10-15 уважавани от всички наши колеги, които съвместно с юристи да обсъдят промените в устава и да представят новия проект за обсъждане и приемането му от радиолюбителите съгласно новите изисквания на ЗЮЛНЦ.
  3. При добра организация и мобилизиране на общите усилия все още имаме време до срещата в Казанлък тази година, където считаме, че може да се създаде организация за провеждане на ново ОС.

Декларираме че:

  1. Нямаме нищо лично спрямо никой от УС, волно или неволно, довел нещата до това състояние.
  2. Не сме против това дори Виктор Ценков да бъде преизбран за председател на УС, ако българските радиолюбители решат така. Ние ще приемем и това решение.
  3. Категорично не претендираме за места в изборните органи на организацията.
  4. Отчитаме усилията направени от това „ръководство” за генерирането на определени финансови постъпления и считаме, че и в бъдеще този, който създава условия за приходи в организацията да има право лично да определя част от приходите генерирани от него за какво да се използват.

Категорично сме против:

  1. Продължаване практиката за липса на прозрачност в действията на „ръководството” и възможностите за контрол на дейността му.
  2. Тоталното игнориране дейността на Контролния съвет на организацията и липсата на форми и методи за контрол, като цяло на дейността и в частност на счетоводно – финансовата информация.
  3. Всякакви форми за ограничаване свободата на словото и толерирането на личности, които изпълняват ролята на цензори по отношение мнението на членовете на организацията. За отговорен за подобни действия определено считаме председателя на БФРЛ, както и администраторите и модераторите на сайта и форума на организацията.                                             

Смятаме, че така представените от нас положения са принципни и биха работили за общото благо на всички радиолюбители и за организацията като цяло. Не искаме обаче да бъдем разбрани погрешно с това второ открито писмо и то да се приеме като израз на слабост от наша страна. Ние категорично ще продължим да защитаваме позицията си и в случай, че тя бъде игнорирана за пореден път ще предприемем следните действия:

      1. Готови сме да заведем второ дело този път лично срещу Председателя на УС /с изтекъл мандат/ за поредица финансови нарушения във връзка с проведени шест броя състезания по радиоориентиране и незаприходяване на постъпилите от тях средства, което безспорно се доказва с обясненията на Председателя пред икономическа полиция и от проверката на НАП. Прилагаме само няколко цитата:

 

В повече детайли по този въпрос няма да навлизаме. Вече сме съгласували въпроса с адвокатите ни. Предполагаме, че в УС и лично Председателят вече са се уверили във възможностите ни на юридическия фронт. Само да уточним, че в последната таблица при одита от НАП, 6-те състезания EURO CUP – ARDF BULGARIA липсват. 

        2. Ще информираме, че БФРЛ от години нарушава конституцията на IARU и не може да има представителни функции съгласно чл. A.2.1 от същата, защото в нея членуват юридически лица а не физически – лицензирани радиолюбители, както е според конституцията на IARU.

                A.2.4 The Member Societies shall pay their annual contribution in accordance with Article A.6 of this Constitution and the financial section of the Byelaws.

                A.6.1    The annual contribution to be paid by each Member Society shall be calculated based on the numbers of licensed radio amateurs who are members of the Society

        3. Имаме готовност в случай, че сегашното „ръководство” игнорира предложенията ни, на срещата в Казанлък да се проведе учредително събрание на нова българска радиолюбителска организация.

Като довеждаме до знанието на всички радиолюбители нашите искренни желания за намиране на изход от създалото се положение и намеренията ни, ако това не се случи се надяваме, че този път ще проговори разумът и българските радиолюбители ще можем да докажем, че сме достойни наследници на тези от които сме се учили и не рушим, а можем да развиваме и градим това, което са ни завещали.    

 

16.02.2018 год.                                                           Софийски радиоклуб LZ1KAA

 

 

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Бабо, той е добричък. Не пие, не пуши, не яде месо, изслушва ме... - И баш тебе ли намери тоя женчо бе, баби?!

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.