Участието на LZ7A в Pre Stew Perry Topband Challenge 2017 премина сравнително успешно. От гледна точка на хардуера успяхме да се справим навреме и пуснахме системата за динамично превключване на антените.

Интересът ни за участие в този контест бе свързан основно с пускането в действие на втората антена на 160М. Ние сравнително от скоро работим на 1.8 MHz и това стана основно под въздействието на LZ1AQ – Чавдар Левков. В края на 2014 година след дълго умуване  как да стартираме пуснахме и настроихме първата на 1.8 Inverted “L” антена. Вертикалната и част минава покрай 22 метровата мачта на която е поставена 12 елементната логопериодична антена за 20, 15 и 10 М, а хоризонталната част е под лек наклон надолу към края на парцела на около 37 метра. Антената се съгласува към коаксиала с „Г” звено. Интересното е, че антената се съгласува на всички любителски обхвати. Тази антена работи сравнително добре на 160М, но за съжаление е „твърде шумна”. Това наложи да продължим да експериментираме и да мислим за втори вариант антена. Първоначално бяхме отписали чистия дипол, поради липса на достатъчно дължина за инсталирането му. Впоследствие обаче решихме недостигащата дължина за двете рамена да компенсираме, като оставим „два мустака” в края на антената да висят. Всъщност накрая се получи Inverted “V” антена, като централната и точка е на 22 м височита, а двата края на по 12 метра /двата мустака висят по около метър надолу. Дължината на двете рамена излезе по 38 метра, като импедансът и е 50 ома при КСВ 1:1 на 1835 MHz. С дипола шумът при приемане спадна с около 2 бала. Оказа се, че за USA на предаване е по-добра е вертикалната антена, а за Европа хоризонталната. Серго – LZ1AO направи автоматиката за превключването на антените и резултатът от събота е на  http://www.3830scores.com/editionscores.php?arg=8DcgmkzEicgsd

Специално поздравяваме колегите от LZ7J, както и другите български любителски станции „престрашили се” да се пуснат в контеста.      

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Някога, преди да влезем вкъщи си триехме обувките, а сега... съобщенията.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.