В своето усъвършенстване радиолюбителят придобива сериозни знания и умения в областта на радиовръзките и обезпечаването им. Всеки радиолюбител има възможност да покаже своето

майсторство и натрупан опит в провежданите национални и международни радиолюбителски състезания. Наградите в тези състезания са обикновено купи, грамоти, сертификати или плакети. Целта на тези състезания е да предоставят възможност на всеки радиолюбител да направи възможно най-много на брой радиовръзки с възможно най-много и най-отдалечени станции. Обикновенно всяка събота и неделя се провеждат по няколко състезания. Организацията на състезанията се осъществява от национални радиолюбителски организации или от отделни клубове. Има възможност да се участва както самостоятелно, такаи в екип - категория много оператори. По време на състезанията има възможност за осъществяване на много DX връзки /радиовръзки с далечни станции/. За големите състезания като CQ WW WPX Contest, IARU HF Championship, RSGB IOTA HF Contest, WAE DX Contest, CQ M Contest, Russian DX Contest, European HF Championship и др. се организират специални DX експедиции, които работят от страни и територии в които обичайно няма радиолюбители. Календар на състезанията и техните условия бихте могли да намерите на редица радиолюбителски сайтове като SM3CER или WA7BNM,   Състезания се провежтат, както на КВ (HF) така и на УКВ (UHF,VHF). Поради спецификата на разпространинението ултракъсите вълни международните състезания на УКВ обхватите са значително по-малко. Провеждат се обикновенно на 144 MHz, 430 MHz r 1200 MHz на CW, SSB и FM. Като правило информацията която се обменя е RST + QTH локатора.

Media

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Само българинът може да пийне за апетит така, че после да не му се яде два дни...

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.