Във връзка с 60-та годишнина от основаването на LZ1KAA ще публикуваме поредица от снимки с кратки спомени за всяка от тях. Приканваме радиолюбителите от София и страната в случай, че имат спомени за някои от фотографиите, с мястото или с някой от хората на тях, нека ни пишат на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Благодарим ви предварително.

И така....

Това са първата партида снимки от архива ни.

За тях може да се каже следното:

Най-старата /черно бялата/ снимка е направена в периода 1960 – 1961 година в първото помещение на радиоклуба намиращо се на ул. „Козлодуй” срещу бившото ІІ-ро районно военно окръжие. Радиоклубът е започнал дейността си първоначално след решение за подготовката на радисти преди влизането им в казармата. Смяната на военната комуникационна техника е изисквала сериозни познания от наборния състав на армията. Подготовката на радистите по това време е траела почти година за да може те успешно да използва свързочнте средства. Всъщност първият курс по радиотелеграфия за донаборници организиран от военното окръжие е бил този в помещението на ул. „Козлодуй” в периода ноември 1959 до април 1960 година. Първият инструктор по обучението е бил о.з. полковник Стефан Павлов – по-късно и първи ръководител на радиоклуба.

За съжаление на тази снимка не всички лица са ни познати. Тези за които са останали спомени са Митко „Дългия” /първия прав от ляво/ - легендарна личност, Мирослав Печев – първия седнал от ляво изучавал в онези времена японистика, изключително колоритна личност. До него седнал е Васо от ЖП завода. В центъра на седналите е Стефан Павлов, до него е Валентин Грозданов и на преден план Чавдар Кънчев.

По долу цитираме думите на Койчо Драгостинов от неговите спомени за онези години... 

„Най-запалени бяхме аз – Койчо Драгостинов, Мирчо Арсов и Виктор Стоянов, които продължихме да посещаваме залата и след курса. Павлов имаше връзки в ДОСО и в Централния радиоклуб /LZ1KBA/ и кото видя ентусиазма ни, донесе един военен 8 лампов радиоприемник LORENZ и 25 ватов предавател – LZ1КАА. Това стана в задната, вътрешна стаичка на радиозалата на ул. Козлодуй през пролет-лято на 1960г. LZ1KAA имаше регистрация, беше работила в Централния радиоклуб на ул. 6-ти септември, но беше QRT, вероятно защото имаха по-мощен предавател. Антената ни беше примитивна – long wire – и ние предимно слушахме. Павлов ни показваше как се прави радиовръзка...”

Необходимо е да се отбележи, че по онова време инициалът се е присвоявал на техническото средство /предавателя/. Тогава LZ1KAA e бил първия предавател на LZ1KAB. От тук идва и парадоксът, че инициалът на ІІ-ри район София е преди инициала на Централния радиоклуб. Но явно господ си е знаел работата. LZ1KAB отдавна го няма, докато ние честваме нашата 60 годишнина. Това последното разбира се е шега.

Койчо Драгостинов продължава със спомените си:

„Докато бях в казармата 1960 – 1962 г. клубът се беше разраснал, имаше много нови хора, между тях – професионални радиоинженери и нещата дръпнаха напред.  Но чарът и любовта към това хоби е за цял живот и спомените от онова време на началото винаги ме вълнуват. Вълнуват ме картичките от някои знакови за времето радиовръзки като EA7KI /бяха им забранени връзки със соц. страни/ , „пиратът” 4Х4LG и особено на 16.06.1963 с RAEM – легендарният Ернст Кренкел.

 

ПОВЕЛЯТА ...

Media

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Жените, като толкова искат равноправие, първо да се научат да свършват за две минути.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.