Във връзка с 60-та годишнина от основаването на LZ1KAA ще публикуваме поредица от снимки с кратки спомени за всяка от тях. Приканваме радиолюбителите от София и страната в случай, че имат спомени за някои от фотографиите, с мястото или с някой от хората на тях, нека ни пишат на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Благодарим ви предварително.

И така....

Това са първата партида снимки от архива ни.

За тях може да се каже следното:

Най-старата /черно бялата/ снимка е направена в периода 1960 – 1961 година в първото помещение на радиоклуба намиращо се на ул. „Козлодуй” срещу бившото ІІ-ро районно военно окръжие. Радиоклубът е започнал дейността си първоначално след решение за подготовката на радисти преди влизането им в казармата. Смяната на военната комуникационна техника е изисквала сериозни познания от наборния състав на армията. Подготовката на радистите по това време е траела почти година за да може те успешно да използва свързочнте средства. Всъщност първият курс по радиотелеграфия за донаборници организиран от военното окръжие е бил този в помещението на ул. „Козлодуй” в периода ноември 1959 до април 1960 година. Първият инструктор по обучението е бил о.з. полковник Стефан Павлов – по-късно и първи ръководител на радиоклуба.

За съжаление на тази снимка не всички лица са ни познати. Тези за които са останали спомени са Митко „Дългия” /първия прав от ляво/ - легендарна личност, Мирослав Печев – първия седнал от ляво изучавал в онези времена японистика, изключително колоритна личност. До него седнал е Васо от ЖП завода. В центъра на седналите е Стефан Павлов, до него е Валентин Грозданов и на преден план Чавдар Кънчев.

По долу цитираме думите на Койчо Драгостинов от неговите спомени за онези години... 

„Най-запалени бяхме аз – Койчо Драгостинов, Мирчо Арсов и Виктор Стоянов, които продължихме да посещаваме залата и след курса. Павлов имаше връзки в ДОСО и в Централния радиоклуб /LZ1KBA/ и кото видя ентусиазма ни, донесе един военен 8 лампов радиоприемник LORENZ и 25 ватов предавател – LZ1КАА. Това стана в задната, вътрешна стаичка на радиозалата на ул. Козлодуй през пролет-лято на 1960г. LZ1KAA имаше регистрация, беше работила в Централния радиоклуб на ул. 6-ти септември, но беше QRT, вероятно защото имаха по-мощен предавател. Антената ни беше примитивна – long wire – и ние предимно слушахме. Павлов ни показваше как се прави радиовръзка...”

Необходимо е да се отбележи, че по онова време инициалът се е присвоявал на техническото средство /предавателя/. Тогава LZ1KAA e бил първия предавател на LZ1KAB. От тук идва и парадоксът, че инициалът на ІІ-ри район София е преди инициала на Централния радиоклуб. Но явно господ си е знаел работата. LZ1KAB отдавна го няма, докато ние честваме нашата 60 годишнина. Това последното разбира се е шега.

Койчо Драгостинов продължава със спомените си:

„Докато бях в казармата 1960 – 1962 г. клубът се беше разраснал, имаше много нови хора, между тях – професионални радиоинженери и нещата дръпнаха напред.  Но чарът и любовта към това хоби е за цял живот и спомените от онова време на началото винаги ме вълнуват. Вълнуват ме картичките от някои знакови за времето радиовръзки като EA7KI /бяха им забранени връзки със соц. страни/ , „пиратът” 4Х4LG и особено на 16.06.1963 с RAEM – легендарният Ернст Кренкел.

 

ПОВЕЛЯТА ...

Media

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Смъртта казала на Бог: - Най-забавни са ми тия със здравословния начин на живот!

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.