Малко читатели знаят , че освен редовните отлични резултати на колектива в късите вълни, радиоклубът има и активна УКВ секция. Нейна цел са постигането на резултати в УКВ обхватите , и по-специално в областта на свърхвисоките честоти.

Нейните резултати са във висока активност на обхвати 1296 , 2300 , 3400 MHz , както и на първия геостационарен спътник – OSCAR100 , като всички от СВЧ секцията на УКВ секцията притежават апаратура и работят през него. За по-доброто представяне активистите разработиха честотни еталони за използваните сателитни конвертори и SDR приемници. Работата през този спътник показа, че високите честоти – 10 GHz не са толкова страшни и , че при правилен подход и резултатите няма да закъснеят.

Естествено бе , да се щурмуват и наземни радиовръзки в този диапазон. Това стана възможно , най-вече с голямата упоритост на LZ1ZB , Владо , който е заслужил активист на LZ1KPG. Той е дългогодишен радетел и участник в УКВ връзките в България , участник в първата радиовръзка при усвояването на диапазона 1296 MHz. Той се явява и разработчик на апаратурата за наземни връзки в диапазона на 10 GHz. Тя е черпила опит от американски радиолюбител , но апаратурата е силно модернизирана от Владо , който освен като добър конструктор се представи и като кадърен  програмист. Смело може да се каже , че това е изключително нискобюджетна апаратура с много възможности.

LZ1ZB замени традиционното умножаване на кварцов сигнал със съвременнен синтезатор на 3.45 GHz , като за зареждането на честотата му разработи микропроцесорна система , която освен всичко друго работи и като фар, когато е необходимо. Хвала на таквизи люде !

На традиционното радиосъстезание месец юни бе постигнат резултат от връзка на 10GHz между него и активиста на LZ1KAA – Огнян – LZ3OB от разстояние 60 км !!!

Огнян има и други постижения във много високите честоти. Поемайки щафетата от друг член на радиоклуба – LZ3RX / sk / , той движи активността на радиоклуба във осъществяване на радиовръзки през луната. Избирайки за свой обхват 1296 MHz – Огнян има вече успешни наблюдения на радиовръзки през луната - HB9Q и W6YX.

Новаторско е използването от страна на LZ3OB на GSM телефон за запис и регистрация на наблюдаваната радиовързка , която е потвърдена и от двамата й участници.

В момента Огнян изгражда своя база за осъществяване на своите лунни мечти в ловешкото село Дренов.

Използваме случая, да информираме общността за първите проби и вече практически резултати в новото направление на използване на радиото на УКВ. Това е протокола Lora Helium, чрез който крипто ентусиастите добиват по нов начин в блокчейна валутата Helium чрез радиовръзки на 900 MHz. Първият спот на LZ1KAA Sunny Goldenrod Grasshopper бе инсталиран и пуснат в действие на базата в с. Житен в началото на м. май.

Независимо от относително намалялата ни активност в КВ дейността, която корелира с общата активност в тази област на цялото радиолюбителско братство в България /не и без сериозните усилия, които полага за това БФРЛ/ ние продължаваме да поддържаме жаравата, както чрез символичното си присъсвие в радиолюбителските направления, така и чрез редовните сбирки в ресторант "Андра" в ж.к. "Банишора" всеки вторник и всяка събота в института на 4-ти км.    

      Николай Ботев - LZ1PV

     Председател на УС НА LZ1KAA

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Да сме доволни за това, което получаваме, че можеше да получим това, което заслужаваме.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.