След сравнително кратък период на обсъждане в LZ1KAA бе взето решение да се пробваме и на по-новите цифрови видове работа. На RTTY и PSK сме от доста време и имаме и добри резултати в контести.  От доста време на сбирките ни се обсъждаха обаче и сравнително по-новите възможности предоставени на радиолюдителите, като модулациите FT4 и FT8. Като двама от членовете на клуба LZ1LZ - Коста Шолев и LZ3LZ Петър Сейменски, имаха вече определен опит, но без да са участвали в състезания.

Решихме, първо участие в състезание на 29FEB-01MAR в FT4 DX Contest 2020. https://europeanft8club.wordpress.com/ Решението бе участието ни да е символично поради факта, че подготовката на апаратурата и програмите бе предвидено да бъде непосредствено преди контеста и не знаехме колко време ще ни отнеме. В събота, благодарение на сериозната помощ от страна на LZ1LZ и при поддържащото присъствие на LZ3TL, LZ5EE и LZ1RF апаратурата бе подготвена и пусната, но ... независимо, че всичко уж работеше, компютърът не декодираше. Бяхме пропуснали да синхранизираме PC-то с интернет времето, което е критично условие за работата на системата. След кратък период на анализ, защо не вървят нещата пропускът бе отстранен и бяха направени и първите връзки и на FT4 и на FT8. В контеста се включихме малко след началото му. Беше ни интересно как сме се чували на https://pskreporter.info/pskmap.html. От западното крайбрежие на САЩ до Нова Зеландия без проблем.

Както подобава, като за членове на LZ1KAA, изпитахме "на влажност" сетъпа и през двата дена, общо за около 6 часа участие направихме малко над 200 връзки. /отчета можете да видите в приложения файл/ Интересното бе, че в контеста участваха и доста българи, което показва, че "нашего брата" не се спира пред новите предизвикателства. Вдъхновени от успеха вече обмисляме подготовката за FT8 DX 2020, който ще бъде на 11-12APR.

Не може да не отбележим с гордост, че колегата ни сънародник LZ2HV - Христо е един от "основните играчи" при изработване и модифициране на една от най-разпространените програми за този вид работа. /MSHV/

И така за тези, които ще се престрашат до среща на FT4/8 честотите и в FT8 DX 2020.

73!

LZ1KAA TEAM

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Само българинът може да пийне за апетит така, че после да не му се яде два дни...

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.