На 13.02.2019 г. бе пуснат в експлоатация първият геостационарен радиолюбителски сателит ESHAIL2 или OSCAR-100. Той беше чакан повече от 3 години, докато изстрелването му стане факт. Проектиран е от германци и е качен на платформата на катарския спътник ESHAIL2. Спътника се намира на 25’9 градуса и подържа две ленти за радиолюбители – за теснолентови режими от 250 KHz и за цифрова телевизия от 6 MHz.

В първия режим има заделени ленти за телеграфия , цифрови работи и SSB , като в началото и края на лентата се пуснати два фара – на телеграф и цифров на 400 b/s, които помагат да се следи за лентата и служат за корекция и настройка на честотата.

За момента се ползва главно за SSB, като има и около 20 телеграфисти, но покритието на спътника е от Рио де Жанейро до Малайзия.

Във втория режим има 4 телевизионни канала, които позволяват предаване и приемане на цифрова телевизия.

Какво е необходимо за да се чуе ESHAIL2 ? Синтезаторен конвертор за цифрова телевизия – цената му е около 10 лева и най-удобни за целта са EDISION SL-2. Те са с кварц на 25 MHz и „плуват”, но без преработка е възможно да се водят наблюдения с SDR приемник.По-добрия вариант е смяната на кварца с термокомпенсиран осцилатор на 25 MHz.

Една от фирмите, които ги предлагат е „Дигитал +”, като ги изпращат и по куриер.

SDR приемник, но може би повечето имат поне по 2 броя. Елементарна схемичка от около 7-8 елемента, която позволява да се захрани конвертора за сателитна телевизия с 12-14 волта и да подаде сигнал към SDR приемника.

Някаква сателитна антена – за предпочитане офсетна, такива са на BULSATCOM и на фалиралата вече ITV Partner. Необходима е и видимост към 25’9 градуса, но може да се използва и дълъг сателитен кабел – 75 ома.

Честотната лента на която трябва да се настрои SDR приемника е 739.5 до 739.8 MHz

За да се „мине” през спътника е необходима повече апаратура – трансивър на 430 MHz и трансвертер за 2.4 GHz , който се предлага от LZ5HP, Християн. По-удобно е да се ползва нормална парабола, поне 80 сантиметра. Необходимо е да се направи облъчвател за 2.4 GHz от месингова ламарина, който предполага малко стругарска работа или да се намери облъчвател от интернетаджиите за 2.4 GHz. Необходимата мощност зависи от диаметъра на антената, но за телеграфни връзки стига и 1 ват.

Спътника е с едно АРУ за цялата лента и е необходимо да се внимава , да не се претоварва приемника му , за да не се пречи на всички потребители.

От България досега са работили 5 човека – LZ1ZB, LZ4OC, LZ7AA, LZ1PV и LZ1JH, което е една не лоша активност при положение, че на спътника има около 60 активни потребителя.

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Когато нямаш пари, всичко ти е скъпо. Същото е и когато нямаш акъл, всичко ти е тъпо...

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.