Членове на LZ1KAA през уикенда успяха да стартират първата клубна „копачка” за биткойни. След сравнително сериозната статия на LZ1RF „Биткойтън – каква е реалността” за която той получи и награда на много от срещите на клуба това беше дискутирана тема. LZ1RF взе решение да инвестира сумата от наградата в сравнително семпъл хардуеър за да се изпробва на практика технологията на блокчейна.

С помоща на  Ники Ботев - LZ1PV бе осигурен базов компютър Fujicu i7 с 8 Gb памет, 1 Tb хард и 120 Gb SSD с видеокарта GTX 1050Ti – 4 Gb с възможност да се добива и с CPU и GPU. За сега не са разглеждани вариантите за „добив с „рак” от видеокарти и с ASIC устройства, просто поради по-високата им цена. Акцентът бе поставен върху запознаване с базовите изисквания на технологията и софтуера за „добив”, регистрирането на „портфейл” и избора на "басейн". Скоростта на добив на така изградената система е твърде ниска около 400 - 500 H/s, като "копаят" и процесора и видео картата.

Насочихме се към програмата NiceHash https://www.nicehash.com/. Тази програма е доста разпространена и в нея са интегрирани, както системата за „добив”, така и „портфейла” необходим ви за събиране на „изкопаното” и избора на „басейн” в който ще копаето заедно с други участници в процеса. Тази програма осигурява и автоматично определяне на най-профитните валути за добив, което ви освобождава от постоянния контрол на котировките. Инсталирането и пускането на програмата не е сложно, но  изисква малко повече търпение. Естествено можете да се регистрирате и на борса чрез която ще можете да обменяте „изкопаните” от вас валути. Постигнатата скорост на добив от конфигурацията е около 0.35-0.40 EUR на ден. Консумираната мощност от компютъра е около 170 W с монитора и около 150 W без него. Естествено оптимизация на системата не е правена все още. Основната ни цел беше стартирането на процеса.

Оказа се, че практиката в това направление е твърде интересна и занимателна, а и има доста какво да се научи по отношение на технологията блокчейн на която технология определено предстои сериозно бъдеще.

Някой би попитал, нерде радиохоби, нерде „копаене” на биткойни? За нас всяка новост е интересна и се явява предизвикателство, независимо от годините ни. Още повече, че радиото е навсякъде, както вече писахме някои „копаят” биткойни дори и на УКВ. Е, помъчихме се да разберем как и май успяхме.

Във връзка със скромното, но стойностно за нас достижение, Павел - LZ1FY обеща да почерпи на следващата среща на клуба във вторник от домашната си ракия само за приятели. :)

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.