Призив към младите радиолюбители в България!

На своето редовно събиране на 20 март 2018 година, присъствалите членове на LZ1KAA /"ватенките"/, обстойно обсъдиха ситуацията сложила се в средите на българското радиолюбителско движение. Радиолюбителите стигнахме до следните изводи: 

 1. Радиолюбителското движение в България за своите 90 години история винаги е било притегателен център за много млади и по-възрастни личности за които любовта към радиото и неговите възможности са ги обединявали в общия интерес за изучаването му и практикуването на радиолюбителското хоби.
 2. Целите на това движение по принцип са били основно две: а/ Индивидуално развитие и усъвършенстване на младите хора и специалисти с афинитет към техническите науки и по-специално към радиотехниката и б/ Професионалното израстване и подготовка на младите хора за нуждите на отбраната и сигурността на страната в етапа от нейното развитие познат като „развит социализъм”.
 3. В радиолюбителското движение винаги е съществувала система на приемственост, където по-старите и опитни радиолюбители са предавали знания и опит на по-младите. Винаги, особено по времето на радиоклубовете взаимоотношенията между „млади” и „стари” са били уважителни и са спомагали за развитието на общността и изпълнението на поставяните от самия колектив задачи и цели.
 4. Промените настъпили в страната ни след 1989 година и особено след абдикирането на държавата от радиолюбителството, доведоха до сериозни проблеми в хобито ни. Независимо, че съумяхме да го изградим на нова основа, бавно и систематично, особено след унищожаването на материалната част в радиоклубовете, процеса на дезинтеграция, особено по отношение на младите поколенията се задълбочаваше. Липсата на систематични и директни контакти между радиолюбителите, навремето обезпечавани чрез радиоклубовете, задълбочиха проблемите в комуникациите и традиционната приемственост в хобито.
 5. Отчитаме като наша грешка на радиолюбителите с по-голям опит, осъзнаването на тези проблеми и полагането на усилия за по-активно интегриране на членове от по-младите поколения в активна дейност. Даваме си сметка, че именно сериозно участие на млади кадри в дейността на клуба ни доведе до сравнително добри резултати и с не такива големи инвестиции. Сериозният пример в това отношение е привличането в колектива ни на LZ7AA – Кирчо, който бе двигателя на много нови идеи в дейността ни, както и на LZ5DD - Даниел утвърден вече контест оператор.
 6. Отбелязваме със съжаление, че радиолюбителското движение за втори път след случая „Спейском” е използвано за параван за генериране на финансови средства в частен интерес. Нека да е ясно! РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ ВИНАГИ СА ПЛАЩАЛИ САМИ ЗА ХОБИТО СИ. И в миналото по времето на управлението на организацията от военните и днес благодарение на хобито ни определени личности нямащи нищо общо с него са получавали едни сериозни финансови средства. Никога и никой не е плащал на радиолюбителите. Те са били просто паравана. Средствата са получавали тези, които са отчитали дейността им.
 7. Ние се опитахме да доведем до знание на радиолюбителската общност реалното състояние на нещата. За наше съжаление действията ни от много хора не бяха разбрани и се разглеждат като „сеир”. С болка отбелязваме, че значителна част от тях са и млади хора, които би трябвало да са по-активни и да не чакат в живота някой да им свърши работата и да им даде нещата на готово. Животът е борба и вие млади приятели трябва да се готвите за нея. Ако искате разбира се да живеете истински живот, а не да тлеете под зависимостта на „мутрите”.
 8. Всички ние по-опитните радиолюбители разбираме, че за да се изградим и като личности и като специалисти в голяма степен е помогнало и хобито ни и социалната среда – радиолюбителите с които сме общували, взаимопомощта и приятелството, което продължава да ни свързва и днес. Затова считаме, че радиолюбителското хоби, особено днес, когато липсват радиоклубовете, кръжоците и станциите на младите техници, би било от полза на младите хора за изграждането им, както като личности, така и като специалисти. Те са тези, които биха могли да изградят една нова социална среда, която би била от полза на всички тях. ПРИЗОВАВАМЕ ВИ, НАПРАВЕТЕ ГО! Рецепти и наставления не искаме да даваме. Ако ни попитат за мнение можем и да споделим опита си. Макар че предполагаме, че в много случаи този опит може и да не е адекватен към съвременната обстановка.    

 Радиолюбителите участвали в дискусията предлагме следните действия:

 1. Софийския радиоклуб LZ1KAA ще продължи със законни средства да работи срещу налаганата от УС на БФРЛ /с изтекъл мандат/ цензура и узурпиране на властта, както и за промяна устава на организацията в която право на глас да имат редовите радиолюбители, а не радиоклубовете, които в този им вид са средства за налагане на недемократични форми на управление.
 2. Декларираме, че ние по-възрастните /"ватенките" и "склерозиралите старчета" hi/ няма да създаваме паралелна организация на радиолюбителите.
 3. Призоваваме младото попълнение радиолюбители да стартират дейност по самоорганизацията си и за създаване на общество, което ще действа в интерес на всички млади хора решили радиото и компютрите да станат тяхно хоби. Ако не можете да се организирате млади приятели не се сърдете на друг. Силата на Виктор Ценков и сие се крие във вашата слабост да се организирате, така че вие решавайте. На думи нещата са лесни. Пробвайте се в реалния живот.
 4. Млади колеги, предлагаме ви да излезете от клишетата на ЗЮЛНЦ, и да погледнете иновативно на процесите, да използвате активно интернет за обединението си, както и виртуалната организация на процесите и мероприятията. Предлагаме ви да обмислите внимателно нуждата от финансиране на евентуалната си дейност, както и въпросите свързани с членския внос. Предлагаме ви също така да обмислите и въпроса, че освен социалната мрежа в интернет е добре да има и форма, която би ви дала възможност регулярно да се срещате директно и да обсъждате достиженията си във вашето любимо хоби.      
 5. Това с което бихме могли да ви стимулираме и помогнем е да се обърнем директно към наши по-млади колеги с молба да се включат по-активно в този процес без разбира се да претендират за някакво лидерство. Такива доказали се на практика биха могли да бъдат в сферата на КВ - LZ7AA, Кирчо и в сферата на УКВ - LZ1LSD, Жоро. Също така бихме могли при проявен от ваша страна интерес да помогнем с първоначалното изграждане и хостване на сайт на инициативата, който в последствие да ви предоставим за управление от определени от вас радиолюбители.
 6. Накрая се обръщаме и към УС на БФРЛ с изключение на двама души от него – Виктор Ценков и Стефан Александров. Те според нас са безнадежни, защото са икономически стимулирани. Към останалите – уважаеми колеги, познаваме се от десетки години. Никой не може да ни убеди, че Котев, Джони или Виктор са лоши хора и не разбират нещата. Та ние толкова често сме били заедно. Толкова много неща сме правили заедно. Нима искате да останете в спомена на поколенията, като хората подвели се по нечии приумици. Та какъв е вашия интерес от всичко това? Материален? Не вярваме! Ние ви призоваваме да се даде път на младите!!! Но решението си е ваше!

От сърце желаем успех и просперитет на българското радиолюбителско движение!

От "ватенките" от LZ1KAA с протегната ръка към младите!

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Катаджията: - Знаете ли защо ви спрях? - Ъъъ... харесвате дебели мъже? - Хаха, много смешно! Айде излизай да духаш! - Ето, знаех си...

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.