1959 - 2019

60 години LZ1KAA

 

По инициатива на Христо Игнатов - LZ3FN на 15 юли в района на Беклемето, под егидата на БФРЛ, ще се проведе Първият „Български отборен шампионат на КВ” BRTC. Той се осъществява съвместно с и едновременно с  „Руският присъствен шампионат” RRTC. Състезанието е 8 часово, разделено на турове по 2 часа. Участва се в реално състезание на КВ, телеграфия и телефония. Могат да участват както отбори от по двама състезатели, така и индивидуални играчи. Подробности за състезанието можете да видите ТУК.

На свое заседание от 27.06.2017 година радиоклуб LZ1KAA взе решение да подкрепи инициативата на Христо Игнатов и ще се включи в състезанието с два отбора:

1. Сергей Стоянов - LZ1AO и Павел Величков - LZ1FY със съдия Тодор Манов - LZ3TL

2. Милчо Миланов - LZ1RF и Антон Генков - LZ5EE със съдия Кирил Соколов - LZ7AA

Групата ще пътува за Беклемето на 14 юли 2017 г.

Групата бе на точките към 17 часа на 14 юли.

Сравнително добро време. Но имахме проблеми с настройките на една от антените. Антените ни бяха два по два дипола на 40 и 20 м и на 15 и 10 м на различни фидери. Към 9 часа групата се раздели на две. Трима - Павел - LZ1FY, Кирчо - LZ7AA и Тони - LZ5EE останаха да охраняват разгърнатите антени, останалите се придвижиха до семейния хотел "Панорама" на прохода Беклемето. Сутринта двамата от състезателите - Серго - LZ1AO и Милчо - LZ1RF бяха на терена в 7:00 часа. Времето все още беше прилично. Компания ни правеха стадо крави и две малки каракачански кучета. Всичко беше готово до 10:00 часа. и ... срив на единия агрегат. Макар и чисто нов даде фира. Нещата бяха предвидени обаче предварително. Кирчо извади резервното захранвате - инвертор към акумулатора на джипа му. И така 8 часа с включен двигател.

Състезанието протече според очакванията. Темпото беше между 150 и 200 връзки на час от едно работно място. Е не беше като с киловат, но в определени моменти се правехо и по 3-4 връзки в минута.  Проблеми по време на състезанието нямаше. Всичко започна след края му.

По метео прогноза на Ted - LZ3TL, времето трябваше да се влоши след 18:00 часа. Не беше само това обаче. Оказа се, че с основното ни транспортно средство - микробуса е станала авария. Счупен обтегач на ремъка. Няма алтернатор, няма водна помпа. А дъждът започна точно по прогнозата. Трябваше да изкараме микробуса поне до шосето долу под паметника в състоянието в което е. Натоварихме цялото имущество от едната точка и рискувахме. За наш късмет успяхме. Но трябваше да изчакаме прибирането на втората точка. Бяха необходими два курса на джипа. Часът стана 20:00. Дъждът заваля сериозно. Решихме да рискуваме независимо от времето и тръгнахме. Тези, които са били в казармата като свързочници сигурно ще могат да си представят за какво става въпрос. Аз имам спомен от ученията на "Чаралица". Решихме джипа да тегли микробуса, когато изкачваме пътен участък, а при спускане буса да се движи на собствен ход, като внимателно се следи датчика за температурата. След 20:30 заваля обилно. Който е пътувал по подбалканския маршрут може да си представи при силен дъжд с мек теглич при мигащи светлини на теглещата кола и при максимално пестене на акумулатора как се изкачва "Гълъбец". Невероятна емоция. И за пореден път колектива на LZ1KAA беше на висота. Изпратихме едната кола напред да следи за полиция по пътя /тегленето с мек теглич в тъмната част на деня е забранено/ останалите три коли плюс буса се движеха в пакет, като на първата и последната бяха включени мигащите светлини. Бяхме готови за всякаква ситу И така в 00:30 пристигнахме до крайната точка - базата в Житен. С божията помощ всички живи и здрави. Невероятно изживяване.

Искаме да благодарим на Христо - LZ3FN за идеята и реализацията и. Искаме да поздравим и всички колеги за смелостта им да се включат в подобно мероприятие и то на Беклемето. Особено на момчетата от Балчик Тошко - LZ4AW и Тимур - LZ4AA и придружаващите ги, разбира се. Специални адмирации за K1LZ и LZ1NK - Краси и Никсъна. Респект относно организацията им.

Нека си пожелаем и догодина същите емоции. Е може и не съвсем същите де ...  :)

Класирането ТУК.

Повече снимки ТУК

     

 

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

- Каква е разликата между бесарабския българин и македонецa? - Бесарабският обяснява на руски, че е българин, докато македонецът обяснява на чист български, че не е.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.