От началото на м. март 2023 г. в рамките на Софийското поле функционира радио фар на честота 10 GHz. Той е конструиран и е пуснат в експлоатация от Владо, LZ1ZB. Излъчва от района на Богров. Честотата му е 10,368.358 и е с изходна мощност около 15 mW. Инициалът му е LZ1CCP , и излъчваният сигнал е : < LZ1CCP  local Beacon и 15 сек тире >, което позволява да се правят настройки на апаратури за тези честоти. Използваната антена е рупор с усилване около 50 dB.

 СВЧ секцията към радиоклуб LZ1KAA ще предоставя по една голяма наливна бира със съответното мезе , за всеки който предостави запис на радиофара.

 Насочвайте антените си към Богров , другари !

Николай Ботев - председател на УС на радиоклуб LZ1KAA

Изминават последните дни на 2022 година. Неочакванo, трудна за много от нас. За LZ1KAA това бе едно изпитание за това което ни обединява и ни дава сила като колектив. Сам по себе си фактът, че продължаваме да устояваме на промените  и изпитанията, които времето за сетен път ни поднася, продължава да ни убеждава в силата на това, което ни сплотява и обединява. Радиото - това велико чудо, даващо на тези, които могат да

Малко читатели знаят , че освен редовните отлични резултати на колектива в късите вълни, радиоклубът има и активна УКВ секция. Нейна цел са постигането на резултати в УКВ обхватите , и по-специално в областта на свърхвисоките честоти.

Нейните резултати са във висока активност на обхвати 1296 , 2300 , 3400 MHz , както и на първия геостационарен спътник – OSCAR100 , като всички от СВЧ секцията на УКВ секцията притежават апаратура и работят през него. За по-доброто представяне активистите разработиха честотни еталони за използваните сателитни конвертори и SDR приемници. Работата през този спътник показа, че високите честоти – 10 GHz не са толкова страшни и , че при правилен подход и резултатите няма да закъснеят.

Естествено бе , да се щурмуват и наземни радиовръзки в този диапазон. Това стана възможно , най-вече с голямата упоритост на LZ1ZB , Владо , който е заслужил активист на LZ1KPG. Той е дългогодишен радетел и участник в УКВ връзките в България , участник в първата радиовръзка при усвояването на диапазона 1296 MHz. Той се явява и разработчик на апаратурата за наземни връзки в диапазона на 10 GHz. Тя е черпила опит от американски радиолюбител , но апаратурата е силно модернизирана от Владо , който освен като добър конструктор се представи и като кадърен  програмист. Смело може да се каже , че това е изключително нискобюджетна апаратура с много възможности.

LZ1ZB замени традиционното умножаване на кварцов сигнал със съвременнен синтезатор на 3.45 GHz , като за зареждането на честотата му разработи микропроцесорна система , която освен всичко друго работи и като фар, когато е необходимо. Хвала на таквизи люде !

На традиционното радиосъстезание месец юни бе постигнат резултат от връзка на 10GHz между него и активиста на LZ1KAA – Огнян – LZ3OB от разстояние 60 км !!!

Огнян има и други постижения във много високите честоти. Поемайки щафетата от друг член на радиоклуба – LZ3RX / sk / , той движи активността на радиоклуба във осъществяване на радиовръзки през луната. Избирайки за свой обхват 1296 MHz – Огнян има вече успешни наблюдения на радиовръзки през луната - HB9Q и W6YX.

Новаторско е използването от страна на LZ3OB на GSM телефон за запис и регистрация на наблюдаваната радиовързка , която е потвърдена и от двамата й участници.

В момента Огнян изгражда своя база за осъществяване на своите лунни мечти в ловешкото село Дренов.

Използваме случая, да информираме общността за първите проби и вече практически резултати в новото направление на използване на радиото на УКВ. Това е протокола Lora Helium, чрез който крипто ентусиастите добиват по нов начин в блокчейна валутата Helium чрез радиовръзки на 900 MHz. Първият спот на LZ1KAA Sunny Goldenrod Grasshopper бе инсталиран и пуснат в действие на базата в с. Житен в началото на м. май.

Независимо от относително намалялата ни активност в КВ дейността, която корелира с общата активност в тази област на цялото радиолюбителско братство в България /не и без сериозните усилия, които полага за това БФРЛ/ ние продължаваме да поддържаме жаравата, както чрез символичното си присъсвие в радиолюбителските направления, така и чрез редовните сбирки в ресторант "Андра" в ж.к. "Банишора" всеки вторник и всяка събота в института на 4-ти км.    

      Николай Ботев - LZ1PV

     Председател на УС НА LZ1KAA

 

Last modified on Вторник, 07 Юни 2022 11:24

След сравнително кратък период на обсъждане в LZ1KAA бе взето решение да се пробваме и на по-новите цифрови видове работа. На RTTY и PSK сме от доста време и имаме и добри резултати в контести.  От доста време на сбирките ни се обсъждаха обаче и сравнително по-новите възможности предоставени на радиолюдителите, като модулациите FT4 и FT8. Като двама от членовете на клуба LZ1LZ - Коста Шолев и LZ3LZ

На поредната сбирка на Софийския радиоклуб LZ1KAA, след официалното отбелязване 60 годишнина от създаването ни, бе открита нова страница в историята му. Стартираха обсъжданията по предложението за нова структура и нова организация на клуба за „следващите 60 години”. Проектът СОФИЙСКА РАДИОЛЮБИТЕЛСКА ОБЩНОСТ, който бе публликуван на сайта ни се оказа, добра основа за споделяне на мисли и нови идеи за развитието на радиолюбителското движение, но и не само на него. В разговора ни бе направен опит за сравнение на хобито ни от времето, когато клубът е създаден до днес. Бе направен опит да се погледне и в бъдещето. Бяха коментирани средствата,  формите и начините  чрез които би могло да се възбуди по-голям интерес в младите хора по отношение не само на радиото, но и на много други технически и иновативни теми с които неминуемо на тях, на по-младите им предстои да се сблъскат в бъдеще. Засегнат бе въпросът за т.н. е-learning и създаването на условия за обхващане на по-голяма аудитория и запознаването и с интересни и полезни теми. Бе подчертано сериозния успех на сайта на клуба www.lz1kaa.com. За три години той е бил посетен почти 95 000 пъти. Бе направен анализ на темите, които са предизвикали най-голям интерес сред посетителите на сайта. На срещата бе решено на този етап все още да не се обсъжда новата юридическа структура поради факта, че бе постъпило предложение, алтернативно на заложеното в проекта и е необходимо допълнително време за правен аназ. Наложи се становището, че се стартира процес по който не трябва да се бърза, а е необходимо внимателно да се прецизират всички „за” и „против” свързани с него. Дискусията ще продължи.

Бяхме зарадвани от Кирчо Соколов – диплом мениджър на клуба с поредната оценка на възможностите на LZ60KAA от участието ни в ЕА PSK63 2019, първо място в категорията MULTY-MULTY.

На 1 октомври 2019 година Софийският радиоклуб LZ1KAA организира официално честване 60 годишнината от създаването си и 70 годишнината от провеждането на първата любителска връзка от първата колективна радиостанция LZ1AA.

Честването ще бъде  в гр. София, ресторант градина „Сава” /до дома на офицерите и сержантите от резерва и запаса/ на бул. „Хр. Ботев” № 48 от 17:00 часа.

Каним всички членове на радиоклуба, радиолюбители свързани с неговата история, както и радиолюбители от София и страната, които имат непосредствени спомени и могат да ги разкажат.

С удоволствие каним и млади радиолюбители да присъстват на срещата за да усетят директно духът на радиолюбителското движение.

Обръщаме се с молба към всички, които имат архивни материали от тези години при възможност и желание да ни предоставят копия от тях на е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. във връзка със стартирането на проекта на радиоклуба

„РАДИОТО, ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ДОСТОЙНО ДА БЪДЕ И ТВОЕ ХОБИ!

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПРИСЪСТВАТ МОЛИМ ДА ПОТВЪРДЯТ УЧАСТИЕТО СИ НА Е-МЕЙЛ  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като ни изпратят името и фамилията си, инициала, ако имат такъв и телефонния си номер.    


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mttbgcom/lz1kaa/templates/ot_dulcet/html/com_k2/templates/default/category.php on line 283

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Преди в знак на уважение са сваляли шапка, а сега се вади едната слушалка от ухото, а в знак на много голямо уважение .... и другата.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.