Изминават последните дни на 2019. За някои неусетно, за някои по-осезателно изпращаме още една година от тези, които Бог ни е отредил. За LZ1KAA това бе една символична година. Годината през която клубът ни навърши 60 години от създаването си. Сам по себе си фактът, че колективът ни е устоял на промените на времето за сетен път ни убеждава в силата на това, което ни сплотява и обединява. Радиото - това велико чудо, даващо на тези, които могат да се докоснат до възможностите му усещането, че и те са частица от вселената. За съжаление времето оставя и своята горчивина. Горчивината за напусналите ни приятели. И тези, които вече не са сред нас и тези, които може би, поради превратностите на времето в което живеем не можаха напълно да усетят, кое е това което прави LZ1KAA не група членове, а един организъм. Но, както е казал мъдрецът "Всичко тече, всичко се променя"! Сигурно се променяме и ние с времето, сигурно и ние сме допускали и грешки, но това което ни свързва е по-силно от всичко друго. Затова още ни има! Затова и ще ни има! За да се опитваме да разказваме на тези след нас за магията на нашето прекрасно хоби - радиото. 

Пожелахме си през Новата година преди всичко да сме живи и здрави, по-често да намираме приятни поводи за срещи и да търсим и нови пътища чрез които да популяризираме нашето хоби сред по-младите и сред тези за които годините не са пречка пред предизвикателството да усетят невероятното чувство, когато седнал със слушалките пред радиостанцията в ефира звучи твоето CQ, CQ, CQ...

Пожелаваме на всички приятели и колеги спорна и успешна Нова 2020 година! Нека за вас и за семействата ви тя бъде плодородна и благодатна! Нека миговете с любимото ни хоби през нея ни сплотяват и ни карат да ценим това което ни обединява, да ценим приятелството!

НАЗДРАВЕ!

ОТ КОЛЕКТИВА НА LZ1KAA

 

На поредната сбирка на Софийския радиоклуб LZ1KAA, след официалното отбелязване 60 годишнина от създаването ни, бе открита нова страница в историята му. Стартираха обсъжданията по предложението за нова структура и нова организация на клуба за „следващите 60 години”. Проектът СОФИЙСКА РАДИОЛЮБИТЕЛСКА ОБЩНОСТ, който бе публликуван на сайта ни се оказа, добра основа за споделяне на мисли и нови идеи за развитието на радиолюбителското движение, но и не само на него. В разговора ни бе направен опит за сравнение на хобито ни от времето, когато клубът е създаден до днес. Бе направен опит да се погледне и в бъдещето. Бяха коментирани средствата,  формите и начините  чрез които би могло да се възбуди по-голям интерес в младите хора по отношение не само на радиото, но и на много други технически и иновативни теми с които неминуемо на тях, на по-младите им предстои да се сблъскат в бъдеще. Засегнат бе въпросът за т.н. е-learning и създаването на условия за обхващане на по-голяма аудитория и запознаването и с интересни и полезни теми. Бе подчертано сериозния успех на сайта на клуба www.lz1kaa.com. За три години той е бил посетен почти 95 000 пъти. Бе направен анализ на темите, които са предизвикали най-голям интерес сред посетителите на сайта. На срещата бе решено на този етап все още да не се обсъжда новата юридическа структура поради факта, че бе постъпило предложение, алтернативно на заложеното в проекта и е необходимо допълнително време за правен аназ. Наложи се становището, че се стартира процес по който не трябва да се бърза, а е необходимо внимателно да се прецизират всички „за” и „против” свързани с него. Дискусията ще продължи.

Бяхме зарадвани от Кирчо Соколов – диплом мениджър на клуба с поредната оценка на възможностите на LZ60KAA от участието ни в ЕА PSK63 2019, първо място в категорията MULTY-MULTY.

На 1 октомври 2019 година Софийският радиоклуб LZ1KAA организира официално честване 60 годишнината от създаването си и 70 годишнината от провеждането на първата любителска връзка от първата колективна радиостанция LZ1AA.

Честването ще бъде  в гр. София, ресторант градина „Сава” /до дома на офицерите и сержантите от резерва и запаса/ на бул. „Хр. Ботев” № 48 от 17:00 часа.

Каним всички членове на радиоклуба, радиолюбители свързани с неговата история, както и радиолюбители от София и страната, които имат непосредствени спомени и могат да ги разкажат.

С удоволствие каним и млади радиолюбители да присъстват на срещата за да усетят директно духът на радиолюбителското движение.

Обръщаме се с молба към всички, които имат архивни материали от тези години при възможност и желание да ни предоставят копия от тях на е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. във връзка със стартирането на проекта на радиоклуба

„РАДИОТО, ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ДОСТОЙНО ДА БЪДЕ И ТВОЕ ХОБИ!

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПРИСЪСТВАТ МОЛИМ ДА ПОТВЪРДЯТ УЧАСТИЕТО СИ НА Е-МЕЙЛ  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като ни изпратят името и фамилията си, инициала, ако имат такъв и телефонния си номер.    

EA PSK63 Contest 2019 - 1600Z, Mar 9 to 1600Z, Mar 10
Едно от четирите HF състезания организирани от испанските радиолюбители. Интересно и приятно в което имаме традиции да участваме от клубната станция. През настоящата година в ефира отново ще прозвучи, но този път не LZ7A, а юбилейния инициал LZ60KAA.
Състезанието е удобен случай млади колеги да се пробват в цифровите връзки и да усетят удоволствието от този вид състезания.
Повече за състезанието и условията му можете да намерите ТУК:

Успех на всички, които ще участват!

На 13.02.2019 г. бе пуснат в експлоатация първият геостационарен радиолюбителски сателит ESHAIL2 или OSCAR-100. Той беше чакан повече от 3 години, докато изстрелването му стане факт. Проектиран е от германци и е качен на платформата на катарския спътник ESHAIL2. Спътника се намира на 25’9 градуса и подържа две ленти за радиолюбители – за теснолентови режими от 250 KHz и за цифрова телевизия от 6 MHz.

В първия режим има заделени ленти за телеграфия , цифрови работи и SSB , като в началото и края на лентата се пуснати два фара – на телеграф и цифров на 400 b/s, които помагат да се следи за лентата и служат за корекция и настройка на честотата.

За момента се ползва главно за SSB, като има и около 20 телеграфисти, но покритието на спътника е от Рио де Жанейро до Малайзия.

Във втория режим има 4 телевизионни канала, които позволяват предаване и приемане на цифрова телевизия.

Какво е необходимо за да се чуе ESHAIL2 ? Синтезаторен конвертор за цифрова телевизия – цената му е около 10 лева и най-удобни за целта са EDISION SL-2. Те са с кварц на 25 MHz и „плуват”, но без преработка е възможно да се водят наблюдения с SDR приемник.По-добрия вариант е смяната на кварца с термокомпенсиран осцилатор на 25 MHz.

Една от фирмите, които ги предлагат е „Дигитал +”, като ги изпращат и по куриер.

SDR приемник, но може би повечето имат поне по 2 броя. Елементарна схемичка от около 7-8 елемента, която позволява да се захрани конвертора за сателитна телевизия с 12-14 волта и да подаде сигнал към SDR приемника.

Някаква сателитна антена – за предпочитане офсетна, такива са на BULSATCOM и на фалиралата вече ITV Partner. Необходима е и видимост към 25’9 градуса, но може да се използва и дълъг сателитен кабел – 75 ома.

Честотната лента на която трябва да се настрои SDR приемника е 739.5 до 739.8 MHz

За да се „мине” през спътника е необходима повече апаратура – трансивър на 430 MHz и трансвертер за 2.4 GHz , който се предлага от LZ5HP, Християн. По-удобно е да се ползва нормална парабола, поне 80 сантиметра. Необходимо е да се направи облъчвател за 2.4 GHz от месингова ламарина, който предполага малко стругарска работа или да се намери облъчвател от интернетаджиите за 2.4 GHz. Необходимата мощност зависи от диаметъра на антената, но за телеграфни връзки стига и 1 ват.

Спътника е с едно АРУ за цялата лента и е необходимо да се внимава , да не се претоварва приемника му , за да не се пречи на всички потребители.

От България досега са работили 5 човека – LZ1ZB, LZ4OC, LZ7AA, LZ1PV и LZ1JH, което е една не лоша активност при положение, че на спътника има около 60 активни потребителя.

Днес е Световният ден на радиото. Тази година той е под наслов "Диалог, толерантност и мир".

Организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия предоставят за излъчване няколко материала по темата, които са с уредени авторски права само за деня на празника. Аудиозаписите са с изказвания, посветени на мира. Едно от тях е на Кофи Анан, бивш генерален секретар на ООН и Нобелов лауреат:

„Без мир не можем да живеем живота си пълноценно. Без мир не можем да развиваме обществата си. Без мир не можем да отглеждаме децата и семействата си“.

Радиото е медията, без която не можем, която преодолява разстоянията и създава нови полета за общуване. Радиото е част от живота ни, независимо от мястото и времето на слушане. И въпреки множеството предсказания през годините, че то ще умре като медия, това не се сбъдва. Доказателства, че и днес обществата имат нужда от него, има винаги - по време на война, бедствия и по време на мир.

Днес радиото все по-често дава трибуна на инакомислещите, на хуманистите и на онези, които говорят за ценностите на мира и демокрацията.

Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и председател на Старейшините, казва:

"Мирът не е просто липса на война или конфликт, той е по-скоро възможността да живееш свободен от страх и свободен от лишения".

„Насилието и войната са наши създания, така че и мирът зависи от нас. Трябва да постигнем траен мир. Този век трябва да е векът на диалога. Диалогът е единственият начин за решаването на конфликти. Ако се надяваме на мирен свят, без никакви конфликти, това е нереалистично. Мирът означава да решаваме конфликтите, без да използваме сила, а с мирни средства, чрез диалог. А за да водим диалог, се нуждаем от воля и решителност“, казва Далай Лама.

На 13 февруари 1946 г. радиостанцията на ООН започва излъчвания. Целта е да се повиши информираността за значението на радиото, насърчаването на лица, отговорни за взимането на решения за предоставяне на достъп до информация чрез радиото.

http://bnr.bg/horizont/post/101080933/svetoven-den-na-radioto


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mttbgcom/lz1kaa/templates/ot_dulcet/html/com_k2/templates/default/category.php on line 283

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

В час по вероизповедание учителят обяснява: - Всички хора са произлезли от Адам и Ева. - Господине, татко казва, че хората са произлезли от маймуните? - Вашата семейна история сега не ме интересува.

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.