Уважаеми колеги и приятели, изминават последните дни на още една трудна година за всички нас. 2021 година ще запомним с продължаващата пандемия и кризи, които ни лишиха от много неща, считани от нас за дадености, които не могат да ни бъдат отнети. За продължаващият традициите не голям колектив на LZ1KAA, годината 2021 бе едно изпитание за това, което ни обединява и ни дава сила като колектив. Сам по себе си фактът, че поздравяваме всички вас е потвърждение, че ни има, като продължаваме да устояваме на промените  и изпитанията, които времето за сетен път ни поднася. Радиото - тази велика сила продължава да ни сплотява и обединява. Радиото - това велико чудо, даващо на тези, които желаят и могат да се докоснат до възможностите му усещането, че и те са частица от вселената. И както се казва "Не се гаси туй, що не гасне", каквито и опити да се правят. Напротив свидетели сме, че и през 2021 година много млади хора припознаха радиото, като свое хоби и все по-уверено вървят по стъпките на своите по-възрастни колеги. Да, радиолюбителите не сме просто членове на някаква организация. Радиолюбителите сме един организъм сплотил в себи си техническите новости, взаимопомоща, уважението и приятелството между всички тези, които са припознали радиото като свое хоби. Да, изпитанията пред нас не са и няма да са лесни, но ще издържим. Трудностите, които преодоляваме  ни правят по-силни. Затова още ни има! Затова и ще ни има! За да можем да разказваме на тези след нас за магията на нашето прекрасно хоби - радиото. 

Пожелаваме през Новата 2022 да останат за гърба ни кризите обхванали света. Нека всички бъдем оптимисти и с позитивизъм и без страх приемем новите предизвикателства, които ни предстоят. Желаем на всички радиолюбители преди всичко да сме живи и здрави, ние и семействата ни и да можем да устоим на изпитанията. И нека макар и в това трудно време, намерим сили в нас и продължим да търсим нови пътища, чрез които да популяризираме нашето хоби сред по-младите и сред тези за които годините не са пречка пред предизвикателството да усетят невероятното чувство, когато седнал със слушалките пред радиостанцията в ефира звучи твоето CQ, CQ, CQ...

Пожелаваме на всички приятели и колеги спорна и успешна Нова 2022 година! Нека за Вас и за семействата Ви тя бъде здрава и Ви донесе късмет! Нека се върнат миговете, когато сплотени с любимото ни хоби оценим отново това, което пандемията ни отне и това, което ни обединява, да ценим приятелството!

ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ И ЧЕСТИТА НОВА 2022 ГОДИНА!

НАЗДРАВЕ!

ОТ КОЛЕКТИВА НА СОФИЙСКИ РАДИОКЛУБ LZ1KAA

След сравнително кратък период на обсъждане в LZ1KAA бе взето решение да се пробваме и на по-новите цифрови видове работа. На RTTY и PSK сме от доста време и имаме и добри резултати в контести.  От доста време на сбирките ни се обсъждаха обаче и сравнително по-новите възможности предоставени на радиолюдителите, като модулациите FT4 и FT8. Като двама от членовете на клуба LZ1LZ - Коста Шолев и LZ3LZ Петър Сейменски, имаха вече определен опит, но без да са участвали в състезания.

Решихме, първо участие в състезание на 29FEB-01MAR в FT4 DX Contest 2020. https://europeanft8club.wordpress.com/ Решението бе участието ни да е символично поради факта, че подготовката на апаратурата и програмите бе предвидено да бъде непосредствено преди контеста и не знаехме колко време ще ни отнеме. В събота, благодарение на сериозната помощ от страна на LZ1LZ и при поддържащото присъствие на LZ3TL, LZ5EE и LZ1RF апаратурата бе подготвена и пусната, но ... независимо, че всичко уж работеше, компютърът не декодираше. Бяхме пропуснали да синхранизираме PC-то с интернет времето, което е критично условие за работата на системата. След кратък период на анализ, защо не вървят нещата пропускът бе отстранен и бяха направени и първите връзки и на FT4 и на FT8. В контеста се включихме малко след началото му. Беше ни интересно как сме се чували на https://pskreporter.info/pskmap.html. От западното крайбрежие на САЩ до Нова Зеландия без проблем.

Както подобава, като за членове на LZ1KAA, изпитахме "на влажност" сетъпа и през двата дена, общо за около 6 часа участие направихме малко над 200 връзки. /отчета можете да видите в приложения файл/ Интересното бе, че в контеста участваха и доста българи, което показва, че "нашего брата" не се спира пред новите предизвикателства. Вдъхновени от успеха вече обмисляме подготовката за FT8 DX 2020, който ще бъде на 11-12APR.

Не може да не отбележим с гордост, че колегата ни сънародник LZ2HV - Христо е един от "основните играчи" при изработване и модифициране на една от най-разпространените програми за този вид работа. /MSHV/

И така за тези, които ще се престрашат до среща на FT4/8 честотите и в FT8 DX 2020.

73!

LZ1KAA TEAM

На поредната сбирка на Софийския радиоклуб LZ1KAA, след официалното отбелязване 60 годишнина от създаването ни, бе открита нова страница в историята му. Стартираха обсъжданията по предложението за нова структура и нова организация на клуба за „следващите 60 години”. Проектът СОФИЙСКА РАДИОЛЮБИТЕЛСКА ОБЩНОСТ, който бе публликуван на сайта ни се оказа, добра основа за споделяне на мисли и нови идеи за развитието на радиолюбителското движение, но и не само на него. В разговора ни бе направен опит за сравнение на хобито ни от времето, когато клубът е създаден до днес. Бе направен опит да се погледне и в бъдещето. Бяха коментирани средствата,  формите и начините  чрез които би могло да се възбуди по-голям интерес в младите хора по отношение не само на радиото, но и на много други технически и иновативни теми с които неминуемо на тях, на по-младите им предстои да се сблъскат в бъдеще. Засегнат бе въпросът за т.н. е-learning и създаването на условия за обхващане на по-голяма аудитория и запознаването и с интересни и полезни теми. Бе подчертано сериозния успех на сайта на клуба www.lz1kaa.com. За три години той е бил посетен почти 95 000 пъти. Бе направен анализ на темите, които са предизвикали най-голям интерес сред посетителите на сайта. На срещата бе решено на този етап все още да не се обсъжда новата юридическа структура поради факта, че бе постъпило предложение, алтернативно на заложеното в проекта и е необходимо допълнително време за правен аназ. Наложи се становището, че се стартира процес по който не трябва да се бърза, а е необходимо внимателно да се прецизират всички „за” и „против” свързани с него. Дискусията ще продължи.

Бяхме зарадвани от Кирчо Соколов – диплом мениджър на клуба с поредната оценка на възможностите на LZ60KAA от участието ни в ЕА PSK63 2019, първо място в категорията MULTY-MULTY.

На 1 октомври 2019 година Софийският радиоклуб LZ1KAA организира официално честване 60 годишнината от създаването си и 70 годишнината от провеждането на първата любителска връзка от първата колективна радиостанция LZ1AA.

Честването ще бъде  в гр. София, ресторант градина „Сава” /до дома на офицерите и сержантите от резерва и запаса/ на бул. „Хр. Ботев” № 48 от 17:00 часа.

Каним всички членове на радиоклуба, радиолюбители свързани с неговата история, както и радиолюбители от София и страната, които имат непосредствени спомени и могат да ги разкажат.

С удоволствие каним и млади радиолюбители да присъстват на срещата за да усетят директно духът на радиолюбителското движение.

Обръщаме се с молба към всички, които имат архивни материали от тези години при възможност и желание да ни предоставят копия от тях на е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. във връзка със стартирането на проекта на радиоклуба

„РАДИОТО, ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, ДОСТОЙНО ДА БЪДЕ И ТВОЕ ХОБИ!

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

 

ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ПРИСЪСТВАТ МОЛИМ ДА ПОТВЪРДЯТ УЧАСТИЕТО СИ НА Е-МЕЙЛ  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., като ни изпратят името и фамилията си, инициала, ако имат такъв и телефонния си номер.    

EA PSK63 Contest 2019 - 1600Z, Mar 9 to 1600Z, Mar 10
Едно от четирите HF състезания организирани от испанските радиолюбители. Интересно и приятно в което имаме традиции да участваме от клубната станция. През настоящата година в ефира отново ще прозвучи, но този път не LZ7A, а юбилейния инициал LZ60KAA.
Състезанието е удобен случай млади колеги да се пробват в цифровите връзки и да усетят удоволствието от този вид състезания.
Повече за състезанието и условията му можете да намерите ТУК:

Успех на всички, които ще участват!

На 13.02.2019 г. бе пуснат в експлоатация първият геостационарен радиолюбителски сателит ESHAIL2 или OSCAR-100. Той беше чакан повече от 3 години, докато изстрелването му стане факт. Проектиран е от германци и е качен на платформата на катарския спътник ESHAIL2. Спътника се намира на 25’9 градуса и подържа две ленти за радиолюбители – за теснолентови режими от 250 KHz и за цифрова телевизия от 6 MHz.

В първия режим има заделени ленти за телеграфия , цифрови работи и SSB , като в началото и края на лентата се пуснати два фара – на телеграф и цифров на 400 b/s, които помагат да се следи за лентата и служат за корекция и настройка на честотата.

За момента се ползва главно за SSB, като има и около 20 телеграфисти, но покритието на спътника е от Рио де Жанейро до Малайзия.

Във втория режим има 4 телевизионни канала, които позволяват предаване и приемане на цифрова телевизия.

Какво е необходимо за да се чуе ESHAIL2 ? Синтезаторен конвертор за цифрова телевизия – цената му е около 10 лева и най-удобни за целта са EDISION SL-2. Те са с кварц на 25 MHz и „плуват”, но без преработка е възможно да се водят наблюдения с SDR приемник.По-добрия вариант е смяната на кварца с термокомпенсиран осцилатор на 25 MHz.

Една от фирмите, които ги предлагат е „Дигитал +”, като ги изпращат и по куриер.

SDR приемник, но може би повечето имат поне по 2 броя. Елементарна схемичка от около 7-8 елемента, която позволява да се захрани конвертора за сателитна телевизия с 12-14 волта и да подаде сигнал към SDR приемника.

Някаква сателитна антена – за предпочитане офсетна, такива са на BULSATCOM и на фалиралата вече ITV Partner. Необходима е и видимост към 25’9 градуса, но може да се използва и дълъг сателитен кабел – 75 ома.

Честотната лента на която трябва да се настрои SDR приемника е 739.5 до 739.8 MHz

За да се „мине” през спътника е необходима повече апаратура – трансивър на 430 MHz и трансвертер за 2.4 GHz , който се предлага от LZ5HP, Християн. По-удобно е да се ползва нормална парабола, поне 80 сантиметра. Необходимо е да се направи облъчвател за 2.4 GHz от месингова ламарина, който предполага малко стругарска работа или да се намери облъчвател от интернетаджиите за 2.4 GHz. Необходимата мощност зависи от диаметъра на антената, но за телеграфни връзки стига и 1 ват.

Спътника е с едно АРУ за цялата лента и е необходимо да се внимава , да не се претоварва приемника му , за да не се пречи на всички потребители.

От България досега са работили 5 човека – LZ1ZB, LZ4OC, LZ7AA, LZ1PV и LZ1JH, което е една не лоша активност при положение, че на спътника има около 60 активни потребителя.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/mttbgcom/lz1kaa/templates/ot_dulcet/html/com_k2/templates/default/category.php on line 283

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

- Към моргата! - Ама докторе, не съм ли за реанимацията? - Алооо, пациента, стига с това самолечение вече, а?

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.