Сряда, 28 Декември 2022 11:35

ЕМКОМ МНЕНИЯ

Вашите мнения, бележки, както и линкове с материали касаещи темата, моля изпращайте на е-мейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , като посочете желаете ли да бъдат публикувани или не.
 
28.12.2022 г.
 
Здравейте,
 
Имам желание да участвам по някакъв начин в мрежата, тъй като смятам, че е нужно да има такава. Казвам се Иван, от Варна съм, позивната ми е LZ2EAA, засега съм само клас 2. Имам преносима радиостанция Ясу 5 вата на УКВ. Отскоро и мобилна Ясу 100 вата на КВ и УКВ, която смятам да вградя в куфар, заедно с останалите необходими устройства, но ще ми отнеме време. Нямам опит, но имам желание, ако с текущата ми техника и клас е възможно да направя нещо.
 
Мисля че, че тази организация трябва да бъде на първо място аварийна мрежа за радиолюбителите и техните семейства, а вече на второ място да се съобразява и съгласува с други служби. Известно ми е, че има много по-знаещи от мен и оставям тях да определят честоти, режими, техника и организация. Стандартите са много важна основа. Моето мнение е да се препоръчва доказана и издръжлива техника. Да се използват куфари или раници с вградена радиостанция и батерия, подобно на публикуваният комплект на LZ5EE. За връзка с компютър за цифрови режими, Digirig е доста компактен вариант, а самият компютър може да е издръжлив лаптоп като Panasonic Toughbook. Естествено, японски радиостанции - и аз имам Баофенг просто ей така, но не разчитам на него. И да вметна за все още непубликуваната операционна система на американеца "The tech prepper" - "Emcomm tools", вариант на Убунту (https://www.buymeacoffee.com/thetechprepper/posts). Тя обединява програми за различни цифрови режими под един стандартизиран интерфейс и значително улеснява работата с тях, включително настройката на радиостанцията. Смятам, че ще бъде много удобна за всички и по-късно може да допринесем за побългаряването й.
 
Благодаря.
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ако е възможно в посочената от Вас страница в частта „Мнения“ в „Аварийни комуникации“ да се направи като форум, според мен така ще има повече мнения.
Без да съм специалист в тази част на „Бедствия и аварии“ например моето мнение на предложението за затваряне на репитрите само за тези цели по време на бедствие, не считам за удачно, ще има радиолюбители, които да търсят близките си през тези съоръжения, по добре да се дефинират часови прозорци за свободно ползване, или позивни след, които всички да освободят честотите, нещо подобно както в корабоплаването „Пан-пан“.
Друго предложение, което забелязах PMR446 възможно е да има много хора с такива станции и съответно както в PMR https://en.wikipedia.org/wiki/PMR446#cite_note-:0-14446 - Wikipedia
Да се популяризират кои канали за какво да се ползват, защото те едва ли са специалисти в радио комуникациите, но ще са на терена и най-бързо ще докладват за ситуацията и да има някаква йерархична структура над тях, който да поема информацията и управлява.
 
PMR446 - Wikipedia
EN.WIKIPEDIA.ORG
PMR446 - Wikipedia
PMR446 - Wikipedia
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

НА КАКВО СЕ СМЕЯТ РАДИОЛЮБИТЕЛИТЕ

Ако сънувате, че ме побеждавате, по-добре да се събудите и да се извините! Мохамед Али

АКО РЕШИТЕ РАДИОТО ДА СТАНЕ ВАШЕ ХОБИ...

*

Вие ще придобиете технически познания и умения, ще имате стимул да изучавате чужди езици, ще имате приятели в далечни страни и най-приятното вашето хоби може да стане ваша професия.


Имате въпроси или се нуждаете от съвет...

Потърсете ни на: +359 88 8541740 или ни пишете на: lz1rf@lz1kaa.com, или във форума на LZ1KAA

 

 

Необходима ви е помощ...

Не се притеснявайте да попитате. Ако можем ще ви отговорим. Но имайте предвид, че ние всички постоянно се учим.


Искате практически да се запознаете с хобито

Обадете ни се, ще ви поканим да присъствате на някой от контестите в които участваме.